Montering av nancykofte

ADVARSEL: Innlegget inneholder mye bilder – scroll heller helt ned om du vil ha kort forklart

Da var tiden kommet for montering av kofta. Jeg har allerede strikket halskanten. Bildene under viser hvordan klippemaskene ser ut (jeg bruker 7 – 1 vrang, 5 rett, 1 vrang). De syns ikke så godt når kofta bare ligger, men når det strekkes litt, så syns de godt 🙂

IMG_3999 IMG_4000

Og slik ser klippemaskene ut på baksiden

IMG_4001

For å montere trenger du: Symaskin, saks, og en tråd i annen farge enn den du har brukt på strikketøyet

IMG_4002 IMG_4005 IMG_4004

Så starter du å sy med rettsøm, jeg pleier å bruke stingbredde 5 (slik at nåla er midt på), og stinglengde på ca 2,5. Velg deg en maskerekke i den ene siden, som du prøver å følge hele veien mens du syr

IMG_4006 IMG_4007

Det blir fort veldig trangt inni/under symaskina, men det er bare å stappe og rydde unna de «delene» av strikketøyet som er i veien.

IMG_4008

Og slik ser det ut når man har sydd et lite stykke. Vrangmasken i starten på klippemaskene gjør også at man ser godt om man nærmer seg selve koften, om man ikke er så flinke til å sy rett (noe jeg ikke er flink til :p )

IMG_4009

Slik ser det ut når første strekke med sying er unnagjort. Syns ikke supergodt, men allikevel godt nok

IMG_4010 IMG_4011

Så gjør du det samme på andre siden. Jeg pleier å sy «like» sømmer ferdig – slik at innstillingene på maskinen blir like.

IMG_4012 IMG_4014

Så er det tid for sikksakk-søm. Lengde ca 2, bredde på 3

IMG_4015

Jeg prøver å få rettsømmen på midten, slik at sikksakken går over den

IMG_4016 IMG_4018

Og på andre siden

IMG_4020

Så syr jeg en sikksakk til, men med tettere søm. Stinglengde på ca 1,5, vidden på den samme. (Her er det mulig jeg husker feil. Lag en liten prøve for å være sikker – målet er uansett at sikksakken skal være tettere enn den første).

Her er en video fra en annen jakke som viser hvordan jeg plukker opp

IMG_4026

Og når den er ferdig sydd, er den klar for klipping.

IMG_4029

Men jeg velger å strikke knappestolpene først.

Finn frem en heklenål, det gjør hele jobben enklere. Plukk opp maskene i vrangmaskene på klippekanten. Jeg pleier å plukke opp alle maskene i vrangborden, og i hver maske men hopper over den fjerde på bolen (altså plukk opp i 1,2 og 3 – hopp over 4. Gjenta til neste vrangbord)

IMG_4032

Stikk heklenålen igjennom masken du skal plukke opp, og hent tråden på baksiden (inni) av strikketøyet

IMG_4035

Når du får tråden frem, setter du den på pinnen, og strammer tråden litt.

IMG_4036

Første stolpe ferdig

IMG_4037

Så gjør du det samme på den andre. Når jeg skal lage knapphull, pleier jeg å plassere maskemarkører på stolpen der knappene skal være, og måle «tilbake» på den der knapphullene skal være, for å få det så riktig som mulig.

Jeg har også prøvd noe nytt (for meg) på denne kofta, når det kommer til belegget på baksiden. Når jeg strikker første pinne på knappestolpen, tar jeg og trer en vaier (jeg bruker slike pinner man skifter ut), igjennom de maskene jeg plukket opp. Det er ganske plukkete, men samtidig gjorde det ting enklere når jeg skulle starte å strikke belegget (spør om du trenger nærmere forklaring :p ) På bildet under, syns vaieren.

(Nytt innlegg er laget, med video av hvordan jeg plukker opp til belegg samtidig – finnes her)

IMG_4047

Og ferdige stolper

IMG_4041

Slik blir stolpene seende ut på nært hold.

IMG_4043

Og NÅ er det på tide å klippe.

IMG_4042

Pass på å klippe i mellom de sydde sømmene

IMG_4050

Kofta er åpen, og slik ser klippekantene ut

IMG_4052 IMG_4051

Klippekantene pleier jeg å gå over og klippe litt finere, men pass på å ikke komme alt for nær sømmene.

Slik ser belegget ut når det er ferdigstrikket. Jeg pleier å lage det når kofta er ferdig, for da vet jeg at det er bredt nok til å dekke sårkanten.

IMG_4057

Den dekker 🙂

IMG_4058 IMG_4059

Også er det bare å sy den fast.IMG_4060

Og her kommer kortversjonen av hvordan jeg har montert kofta:

 • Strikket halskanten før knappestolper
 • Syr sømmer, 1 rett, 2 sikksakk
 • Strikker knappekant og stolper, samt plukker opp masker til belegg
 • Klipper
 • Strikker og syr fast belegget

24 Comments

 1. Hei. Super forklaring. Tusen takk. Hvorfor strikker du galskapen først. Er det lettere?

  Og så lurer jeg på en annen ting. De løse trådene fester du de eller kan de bare klippes uten. Ser noen gjør det også.

  1. Hei igjen. Ser det kom en feil. Typisk ordrettingsprogram på iPad…. Galskapen skal være halskanten ?

  2. Hehe 😀 Jeg syns det blir finere når knappekanten går over halskanten, og ikke motsatt, så det er nok mye smak og behag der 🙂 Har forsøkt begge deler, og syns liksom det ble finest.

   Jeg er nevrotisk på dette med at trådene skal løsne, så jeg fester de utenom. Men så lenge du vet du får sydd igjennom alle trådene, så skal det nok gå bra å sy de fast med maskin i klippemaskene 🙂

   1. Men syr du da helt opp til halskanten og strikker også der sånn «midtstolpe» på halsen også da?

    1. Nei 🙂 Jeg følger oppskriften slik den sier, også lager jeg bare hals av maskene på hjelpepinnen. Så plukker jeg opp maskene i kanten på halsen når jeg skal lage knappekantene, om det er forståelig forklart 🙂 Klippemaskene går på en måte kun fra der vrangborden nede slutter og går over i bol, og der bolen går over i halskant igjen

     1. Ah… Jeg skjønner. Beklager mye mas på meg 😉 Er ikke kommet dit ennå, men håper det er ok om jeg tar kontakt med deg igjen om det er noe jeg ikke skjønner 😉

 2. Bare å spørre i vei det 🙂 Jeg forklarer så godt jeg kan, og er det noe du ikke forstår, så er det bare å si fra/spørre 😀

  1. Hei har strikka ferdig bolen,skal felle av 10 masker 5 foran markør og 5 etter markør ,skjønner ikke hvordan gnør når setter på armer .har felt der også på begge armene 10 m.Hvordan gjør nå sitter med 1 maske ekstra på pinnen .må rekke opp igjen .?

 3. Hei. Super forklaring, så nå har jeg sydd men ikke klippet opp og hatt pc-en med bildene dine ved siden av:-) Jeg lurer på når du plukker opp med heklenål, har du en løs tråd som du drar gjennom ? Og stemmer det at du plukker opp hver 3 maske? I min oppskrift står det at jeg skal plukke opp i hver maske men hoppe over hver 4.

  1. Så kjekt å høre at det er til hjelp 🙂 Når jeg plukker opp, starter jeg på nøstet og bruker tråden opp igjennom på innsiden av klippemaskene (håper den var forståelig :p ). Så når alle maskene er plukket opp, så ligger liksom nøstet igjen på motsatt side av der du startet å plukke opp maskene. Jeg plukker opp hver 3. og hopper over den 4. ja 🙂 Men i vrangbordene plukker jeg opp alle maskene.

   1. Ja, da tror jeg at jeg forstår. Trenger et råd til, da jeg begynte på koften startet jeg med vrangbord vrang – vridd -pinne 2,5 og bolen på 3. Jeg rekket opp hele bolen fordi det ikke ble fint og strikket den på nytt i 2,5. Vrangborden endret jeg ikke. Så nå er hele koften strikket i 2,5. Vil det likevel bli finest å bytte til p nr 2 på stolpene,eller tror du det kan være like greit å strikke i 2,5

    1. Akkurat det er ikke jeg så «dreven» på dessverre.
     Men jeg har alltid strikket stolpene i samme pinne som vrangbordene på de få tingene jeg har laget, og det har blitt fint, i hvertfall. Men du kan jo f.eks bare lage en liten prøve midt på – plukke opp kanskje 15-20 masker og prøve noen omganger og se hvordan det blir? Men tenker at det nok skal bli bra om du lager den med 2,5 også 🙂

     1. Ja, tenker også som deg at det kan være greit med vrangbord og stolper i samme pinnestørrelse. Prøver med 2,5 så slipper jeg å handle nye pinner :-). Hvordan legger du inn tråden bak til belegg, er det tråd eller wire og hvilken wire er det snakk om? Takk for superraskt svar forresten.

      1. Jeg bruker knitpro sine utskiftbare pinner, så jeg har bare brukt vaieren til en av de (brukte vel 80 cm, mener jeg å huske) 🙂 Så samtidig som jeg strikker første omgang på knappekanten, så stikker jeg vaieren igjennom maskene, en etter en. Mye pusling, men det gjorde det litt lettere å vite at belegget garantert går over klippekanten senere 🙂 Vaieren ser slik ut, om du ikke har sett de før 😀 http://strikkenett.no/produkt/strikkepinner-og-heklenaler/symfonie-wood/lose-vaiere

       1. Supert, tror kanskje det blir en liten handel med strikkepinner, ‘tusen takk for god hjelp 🙂

 4. Her var det mange gode tips til meg som skal i gang med min første montering. Skal ha «oppskriften» din foran meg når jeg starter. Må bare feste tråder først.

  1. Så hyggelig å høre! 🙂 Bare å spørre om noe er uklart, så skal jeg gjøre mitt beste for å forklare det bedre 🙂

 5. Hei! Driver og monterer nancykofte nå, med stor hjelp fra denne siden ?. Du strikket mer enn 2 cm knappestolpe? Syns 2 cm blir litt for lite…

 6. Hei. Dette var en god forklaring og det ble ikke så skummelt å sy og synes sikksakk sømmen ble mindre bølgete nå enn når jeg har sydd den etter å ha klippet opp. Men så har jeg ett dumt spørsmål til det med vaieren til kanten bak, når du strikker første omgang i kantstolpen så tar du opp forrige maske på vaieren, betyr dette at du egentlig bruker de maskene du tar opp til knappestolpen 2 ganger?

 7. Hei.
  Tusen takk for super hjelp!! Har aldri montert kofte før og hadde lettere panikk. Googlet «montere kofte» og kom rett til deg. Leste og leste og nå har jeg drivi på i 3 dager, men nå er jeg ferdig. Takket være deg. Fine forklaringer og bilde som passer helt utmerket til teksten. Bruker vanlige strikkepinner så jeg plukket opp til beleggkanten etter å ha strikket knappestolpen. Gikk helt greit når jeg gjorde som til å plukke opp til knappestolpen.
  Nå er det Marius genser med isydde ermer som står for tur. Du har ikke oppskrift på montering av den også vel?
  Mange hilsner fra Gunvor

 8. Hei hei. Kjempe bra forklart og gode bilder 🙂 nå er jeg ikke så redd for å begynne 😉 Har strikket nancy koften jeg også nemlig, og kommet til monterings delen. Jeg har aldri laget knappe stolper før og er ikke så dreven i strikke «språket», men forstår jeg det riktig når du begynner nede i vrangborden og innimellom den første masken der trekker du tråden igjennom? Og du vrir den ikke eller lager den til en maske på noe vis? Er så redd for at den skal rakne men den gjør vel ikke det da? Eller har jeg misforstått. Må vente med maskin sømmen til søndag for har ikke sy maskin men hadde håpet at jeg kunne få til å lage knappestolpene mens jeg venter på hjelp fra mamma 😉 Sorry lang melding men håper du har tid å svare likevel 🙂

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.