Strikkefasthet (kan være noe dritt)

Men samtidig er det en veldig viktig ting når det strikkes etter oppskrifter, slik at plaggene får målene som er oppgitt.

Jeg strikker stramt, og har alltid gjort det. Spesielt med garn som krever pinne 3 og 3,5, må jeg gjerne gå opp både en og to størrelser, for å få omtrentlig strikkefasthet. Og blir vanligvis dritt lei halvveis i prøvelappen, så jeg gir opp og håper ting går bra :p

MEN! Jeg har også lært at det er ganske viktig!

Tidligere i uken startet jeg på en bestilling, som skal strikkes med tynt garn og tynne pinner. Og til en forandring strikker jeg faktisk FOR løst. Så da har jo utfordringene stått i kø. Jeg skal egentlig ha 32 masker pr 10 cm, men første prøvelapp på p 2,5 gav 26 masker – altså 6 for få – noe som ville si at plagget ville blitt rundt 65 cm i omkrets, selv om det skal være omtrent 54 cm om man følger fastheten oppgitt i oppskriften. Så det utgjør en STOR forskjell.

En prøvelapp på p2.5 øverst, p2 nederst. Ikke helt lett å se, men allikevel ganske synlig forskjell på størrelsene. De er strikket like langt

Og brått forstår jeg hvorfor kjolen jeg strikket til Lotte i str 2 år passet da hun var 4,5 år… :p

Nå skal det sies at jeg på ingen måte er ekspert på strikkefasthet, men her kommer litt av informasjonen jeg har lært de siste dagene :p

  • Syns du en prøvelapp er kjedelig? Start rett på prosjektet ditt, eller strikk en erm og mål der. Da slipper du disse «idiotiske» lappene du uansett rekker opp fordi de er i feil størrelse (lager du allikevel en lapp, legg opp en del masker fler enn du skal ha 🙂 )
  • Får du FÆRRE masker enn det oppskriften sier (du skal ha 22, men får 20), da strikker du for løst, og må bruke en tynnere pinne
  • Får du FLER masker enn det oppskriften sier (skal ha 22, får 24), strikker du for stramt, og må bruke en tykkere pinne

Skal du regne om en oppskrift for å finne masketall du skal bruke, bruker du denne formelen:

(Masker du skal ha/opprinnelig strikkefasthet)*din strikkefasthet

Så for å fortsette på eksemplet med mitt prosjekt: Oppskriften sier at jeg skal ha 171 masker, med fasthet 32 pr 10 cm. Om jeg har 26 som min fasthet, blir da regnestykket

(171/32)*26= ca 138/139

MEN siden jeg strikker etter en oppskrift, så vil jeg gjerne finne et masketall som kan passe slik at jeg slipper å gjøre om oppskriften. Så da er det på tide med enda litt mer regning.

Oppskriften sier at plagget jeg skal strikke har en vidde på 52 cm. Men hvis jeg regner masketallet og opprinnelig strikkefasthet, så blir det heller ikke det oppskriften sier. For å regne ut det, må du ta

(masketall/strikkefasthet)*10=vidde

Og hvis jeg da skal ha 171 masker, strikkefasthet 32 og det skal bli vidde 52, blir svaret uansett ikke helt nøyaktig om jeg følger denne formelen fordi (171/32)*10=53,4. Men når jeg strikker med pinne nr 2, får jeg en fasthet på 29. Og det blir fortsatt for stort til størrelsen jeg egentlig skal strikke ( (171/32)*29=154 etter formelen forklart over). MEN om jeg ser på størrelsen under, så skal den ha 159 masker. Så hvis jeg tar (159/29)*10 så får jeg 54,8, noe som jo ikke er så langt unna det jeg bør ha.

Mye tekst og litt vanskelig forklaring, men kanskje det kan ha hjulpet noen til å regne om? 🙂 Spør om det er noe, så kan jeg forsøke å forklare litt bedre

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.