Fremgangsmåte – Hexagon teppe

Som skrevet her, tenkte jeg å putte inn oppskrift på hvordan hexagonene(om det er sånn det sies…?) blir heklet. Fant den på en engelsk side for en stund tilbake, men husker ikke hvor akkurat nå, og oppskriften sitter fast i hodet. Og om noe er utydelig, spør 🙂 Jeg er ikke så flink til å forklare :p

Jeg har brukt;

Silja garn fra SparKjøp (fargene lilla, blå, grønnaktig og hvit)

Heklenål 3,5 mm

lm = luftmaske

km = kjedemaske

st = stav

kast = gjør et «kast» med nålen, slik at den tar med seg tråden

*-* = gjenta

___

Omgang 1 og 2 – farge 1;

Start med å lage en luftmaskebue, og deretter lag 4 luftmasker (lm) og ta disse til en ring med 1 kjedemaske (km)

IMG_0226 IMG_0227

Når du har fått det til å bli en ring, lager du 3 luftmasker. Dette teller som 1 stav . Deretter skal du lage 11 staver (st) til i ringen, før du fester det i 3. lm der du startet og klipp tråden. Nå skal det være 12 staver rundt, inkludert luftmaskene i starten. (Du skal ha 12 masker «oppå» rundt ringen, på en måte)

IMG_0228 IMG_0229

Omgang 3 – farge 2.

Her er det på tide med fargeskift. Jeg er ingen ekspert på området, men har lest mange steder at denne måten fungerer bra når man skal hekle inn tråder underveis (sparer MYE tid på trådfesting da 😀 );

Knyt sammen endetråden fra det du har heklet med den nye fargen, og hold disse trådendende på baksiden av hekletøyet. Pass på å stikk nålen UNDER disse trådene etterhvert som du lager masker rundt ringen. Da vil trådene «forsvinne» inn i hekletøyet, og etter å ha strekt og dratt mye i arbeidet, så har trådene enda ikke gått opp her i hvertfall.

IMG_0231

Men tilbake til omgang 2;

Knyt sammen trådendene. Jeg vet ikke hva denne typen masker man skal bruke her heter, men tror de heter boblemasker.

Stikk nålen igjennom i 1 maske, gjør et kast rundt tråden og dra den igjennom masken. Lag 2 lm. Nå skal du lage 1 stav i SAMME maske. 1 lm

IMG_0232

*kast, gjennom neste maske, kast ,tilbake gjennom masken, kast og igjennom de første 2 m på nålen = 2 m på nålen. Kast, gjennom samme maske, kast, tilbake, kast og igjennom de første 2 m på nålen = 3 m igjen. Kast og igjennom de siste 3 m. 1 lm* gjenta til det er 12 «felt» rundt ringen. Avslutt med 1 lm og 1 km i 2. lm i starten.

IMG_0233 IMG_0234 IMG_0235 IMG_0236 IMG_0237 IMG_0238

Omgang 4 – farge 3;

Knyt sammen trådene som forklart tidligere. Herfra skal det hekles mellom stavgruppene, og ikke i maskene.

Ta nålen gjennom første mellomrom etter knuten, og ta med tråden tilbake. Lag 3 lm. lag så 2 staver til i samme hull, før 1 lm avslutter 1. gruppe. Fortsett med 3 staver i hvert mellomrom til du er rundt, avslutt med 1 lm og 1 fm i 3 lm i starten.

IMG_0240 IMG_0241 IMG_0242 IMG_0243

 

Her pleier jeg å «rydde» opp litt i tråden – fester starttråden og klipper de som er festet underveis. Det gjør det litt lettere, siden neste punkt i heklingen monterer sammen rutene, så blir det litt færre tråder å håndtere når de er heklet sammen.

Omgang 5 og 6 – farge 4;

5; Knyt fargene, nålen igjennom mellomrommet ca rett under knuten og ta med tråden tilbake.

*3 lm – 1 km i neste mellomrom – 3lm* til du er rundt. Avslutt med 1 km i samme mellomrom som du startet.

IMG_0244 IMG_0245 IMG_0246 IMG_0247

omgang 6; 1 km i den første buen du laget forrige omgang. Lag deretter 3 lm og 2 staver

IMG_0248

Lag så 2 lm og 3 staver i samme bue = 1 hjørne.

IMG_0250

lag 2 lm og 3 staver i neste bue.

IMG_0251

2 lm og 3 staver – 2 lm – 3 staver i neste bue. Fortsett slik rundt, slik at det blir hjørne – 3 st – hjørne, rundt hele. Etterhvert som du holder på, ser du at den sakte men sikkert får en annen form enn rund 🙂 Avslutt med 1 lm og 1 km i 3 lm i starten.

IMG_0252

 

Omgang 6 er den samme du bruker når du skal hekle sammen ruter. Forklaring på hvordan kommer om ikke så lenge. Anbefaler å ikke lage opp mange ruter på forhånd (slik jeg gjorde….) fordi det kan gjøre monteringen litt kronglete.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.