Når vrang skulle vært rett, eller omvendt

Når man har strikket litt og begynner å huske mønsteret, så er det lett begynne å gjøre andre ting enn å telle antall rette og vrange masker man skal strikke. Og da kan fort dette skje.
1
Det syns ikke så alt for godt på fremsiden, men på baksiden…
2Noen vil gjerne kalle det flisespikkeri, men jeg liker å gjøre mitt beste på ting jeg skal gi vekk, selv om det forekommer feil en gang i mellom for det.
Heldigvis er det ikke så mye som skal til for å fikse det!
Det eneste du trenger (eller, egentlig holder det med strikkepinner, men litt ekstra verktøy gjør jobben lettere) er denne.
3Altså en heklenål 🙂
1. Det første du må gjøre, er å slippe ned masken til der feilen er.
4Det er lett å se at det er noe som ikke er som det skal, for det blir et slags brudd i mønsteret.
Til vanlig ser rettmasker ut som en «v», mens vrangmasker er en slags opp ned «u». Så her har det altså sneket seg inn et par vrangmasker på feil plass.
Denne må også rekkes opp.
2. Så stikker du heklenåla inn i masken
3. Deretter tar du tråden fra raden (rillen) over, og trekker den igjennom masken – litt som om du skal hekle en luftmaske.
4. På denne måten er tråden som var strikket feil flyttet til riktig side, og masken er blitt en rettmaske igjen.
Og slik fortsetter du hele veien opp igjen, slik at alle maskene blir rette. Når du har plukket opp alle maskene på en rad, ser det slik ut
Og når du er i gang med neste rad og har rettet feilen der, ser det slik ut
Det både ser og føles kanskje litt løst ut, men dette retter seg opp både når du strikker videre, og når du vasker det senere 🙂
Om du skal gjøre det motsatt, altså at du har strikket rett, men skal ha en vrangmaske, må du passe på å ha tråden foran arbeidet(mot deg) stikke heklenålen igjennom masken fra baksiden (motsatt side fra der du gjør om du skal plukke opp en rett) og trekke tråden igjemmom. Bildet før punkt 2 viser hvordan vrangmasken ser ut.
Lykke til!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.