Rundt, rundt og enda mer rundt

IMG_3962Og brått er kofta ferdig, og de forskjellige «delene» av monteringen starter. Selv om oppskriften sier at man skal sy og klippe, for så å strikke hals, knappekanter og belegg, så har jeg strikket ferdig halsen nå, så skal jeg sy, strikke knappekanter og plukke opp masker til belegg, klippe og så strikke og sy fast belegget. Så fortsatt endel igjen før den er helt ferdig.

Så jeg startet med å sy igjen hullet under ermene, for å bli ferdig med det. Oppskriften sier jo at man skal felle masker på ermene og bolen før det settes sammen, men jeg får ikke det fint til, så har heller satt bort maskene (skulle egentlig bruke maskeholdere, men ble heller maskemarkører). Og nå tenke jeg å vise hvordan jeg har gjort det!

IMG_3967Maskene når de bare er holdt av markørene. Flytt maskene over på pinner i steden (bruk samme str som du strikket bolen i).

IMG_3968Maskene på pinner. Nå skal du vrenge strikketøyet, slik at du strikker fra vrangsiden – så du må lirke pinnene rundt på innsiden. Med mindre du finner en annen, enklere måte å gjøre det på selv 🙂

IMG_3969Ganske stort hull, også.

IMG_3970Og strikketøyet er vrengt. IMG_3971

Så lenge jeg har nok garn til det, pleier jeg å la nøstene jeg har brukt på ermene være igjen når ermene er satt sammen med bolen, slik at det blir en tråd mindre å feste når kofta er ferdig. Så når du skal starte å strikke sammen hullet under ermet, må du snu det slik at du har denne tråden på høyre side.

IMG_3972Tråden er på riktig side, og det er på tide å begynne å strikke.

IMG_3973Stikk først pinnen igjennom første maske på pinnen som er nærmest deg, som om du skal strikke den rettIMG_3974Så stikker du samme pinne igjennom masken på pinnen bak, også igjennom samme ledd som om du skal strikke den rett.IMG_3975Så tar du med tråden igjennom begge maskene. Om du syns det er vanskelig å ta det igjennom begge samtidig, er det mulig å ta den igjennom den bakerste masken først, og så den fremste

IMG_3981Gjennom første masken, og dra med masken videre igjennom den neste

IMG_3976IMG_3977Slik at du har en maske på høyre pinne. IMG_3978Gjenta, slik at du får to masker på høyre pinne. IMG_3979Nå skal du dra den bakerste masken over den fremre, slik man gjør når man feller vanlig. Fortsett slik ut pinnen, og når du er ferdig klipper du tråden slik at du har en god ende igjen, og trekker den igjennom siste maske.

IMG_3980 IMG_3983Siste maske er felt, klipp tråden og dra den igjennom.

Nå skal du tette hullene på siden av der du har strikket sammen

IMG_3984 IMG_3985

IMG_3986Start på samme side som du har tråden. Finn en maske på den ene siden, stikk nålen igjennom, og finn en maske på andre siden av hullet du gjør det samme med.IMG_3987Dra nålen igjennom begge maskene, og fortsett slik helt til hullet er tettet.IMG_3988 IMG_3989

Når hullet er tett, pleier jeg å ta nålen igjennom maskene som ble felt, slik at jeg får flyttet tråden over på den andre siden, og får tettet det lulle hullet som er der.

IMG_0399Slik ser det ut fra retten når alt er festet.

Når begge hullene er tettet, er det på tide å feste tråden. Dette finnes det jo uttallige måter å gjøre på – men sånn som dette gjør jeg: IMG_3991 IMG_3992 IMG_3993Klarer ikke helt å forklare det, så slenger med en video fra Garnstudio som viser hvordan det fungerer 🙂

Og når jeg er ferdig med å feste, drar jeg tråden igjennom noen masker, før jeg klipper tråden. Har alltid en liten trådstump igjen før jeg vasker plagget, slik at det er litt å «gå på» når det vaskes om tråden skulle flyttet på seg. Sikkert bare jeg som er litt manisk :p

IMG_3996 IMG_3997

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.