Montering av nancykofte

ADVARSEL: Innlegget inneholder mye bilder – scroll heller helt ned om du vil ha kort forklart

Da var tiden kommet for montering av kofta. Jeg har allerede strikket halskanten. Bildene under viser hvordan klippemaskene ser ut (jeg bruker 7 – 1 vrang, 5 rett, 1 vrang). De syns ikke så godt når kofta bare ligger, men når det strekkes litt, så syns de godt 🙂

Og slik ser klippemaskene ut på baksiden

IMG_4001.JPG

For å montere trenger du: Symaskin, saks, og en tråd i annen farge enn den du har brukt på strikketøyet

Så starter du å sy med rettsøm, jeg pleier å bruke stingbredde 5 (slik at nåla er midt på), og stinglengde på ca 2,5. Velg deg en maskerekke i den ene siden, som du prøver å følge hele veien mens du syr

Det blir fort veldig trangt inni/under symaskina, men det er bare å stappe og rydde unna de «delene» som er i veien.

IMG_4008.JPG

Og slik ser det ut når man har sydd et lite stykke. Vrangmasken i starten på klippemaskene gjør også at man ser godt om man nærmer seg selve koften, om man ikke er så flinke til å sy rett (noe jeg ikke er flink til :p )

IMG_4009.JPG

Slik ser det ut når første strekke med sying er unnagjort. Syns ikke supergodt, men allikevel godt nok

Så gjør du det samme på andre siden. Jeg pleier å sy «like» sømmer ferdig – slik at innstillingene på maskinen blir like.

Så er det tid for sikksakk-søm. Lengde ca 2, bredde på 3

IMG_4015.JPG

Jeg prøver å få rettsømmen på midten, slik at sikksakken går over den

Og på andre siden

IMG_4020.JPG

Så syr jeg en sikksakk til, men med tettere søm. Stinglengde på ca 1,5, vidden på den samme. (Her er det mulig jeg husker feil. Lag en liten prøve for å være sikker – målet er uansett at sikksakken skal være tettere enn den første).

IMG_4026.JPG

Og når den er ferdig sydd, er den klar for klipping.

IMG_4029.JPG

Men jeg velger å strikke knappestolpene først.

Finn frem en heklenål, det gjør hele jobben enklere. Plukk opp maskene i vrangmaskene på klippekanten. Jeg pleier å plukke opp alle maskene i vrangborden, og hver 3 i knappestolpene.

IMG_4032

Stikk heklenålen igjennom masken du skal plukke opp, og hent tråden på baksiden (inni) av strikketøyet

IMG_4035.JPG

Når du får tråden frem, setter du den på pinnen, og strammer tråden litt.

IMG_4036.JPG

Første stolpe ferdig

IMG_4037.JPG

Så gjør du det samme på den andre. Når jeg skal lage knapphull, pleier jeg å plassere maskemarkører på stolpen der knappene skal være, og måle «tilbake» på den der knapphullene skal være, for å få det så riktig som mulig.

Jeg har også prøvd noe nytt (for meg) på denne kofta, når det kommer til belegget på baksiden. Når jeg strikker første pinne på knappestolpen, tar jeg og trer en vaier (jeg bruker slike pinner man skifter ut), igjennom de maskene jeg plukket opp. Det er ganske plukkete, men samtidig gjorde det ting enklere når jeg skulle starte å strikke belegget (spør om du trenger nærmere forklaring :p ) På bildet under, syns vaieren.

IMG_4047.JPG

Og ferdige stolper

IMG_4041.JPG

Slik blir stolpene seende ut på nært hold.

IMG_4043.JPG

Og NÅ er det på tide å klippe.

IMG_4042.JPG

Pass på å klippe i mellom de sydde sømmene

IMG_4050.JPG

Kofta er åpen, og slik ser klippekantene ut

Klippekantene pleier jeg å gå over og klippe litt finere, men pass på å ikke komme alt for nær sømmene.

Slik ser belegget ut når det er ferdigstrikket. Jeg pleier å lage det når kofta er ferdig, for da vet jeg at det er bredt nok til å dekke sårkanten.

IMG_4057.JPG

Den dekker 🙂

Også er det bare å sy den fast.

IMG_4060.JPG

Og her kommer kortversjonen av hvordan jeg har montert kofta:

  • Strikket halskanten før knappestolper
  • Syr sømmer, 1 rett, 2 sikksakk
  • Strikker knappekant og stolper, samt plukker opp masker til belegg
  • Klipper
  • Strikker og syr fast belegget

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.