Til alle som lager oppskrifter, og de som prøver å forstå de!

Aller først vil jeg rette en stor takk til alle der ute som bruker tid og krefter på å lage så mange fine mønstre! Tror jeg aldri hadde hatt tålmodighet til det samme selv, men igjen – er det noe jeg SKAL få til, så har jeg brått tålmodighet allikevel :p

Jeg er på ingen måte ekspert på strikking, og skal nå heller ikke prøve å dra alle under en kam, men etter å ha vært medlem på flere strikkesider på Facebook, så ser jeg ofte de samme spørsmålene igjen og igjen, og folk forstår rett og slett ikke oppskriftene. Så selv om det krever litt ekstra plass, kanskje det kunne latt seg gjøre å forklare noen begreper litt bedre, noen ganger? Mange oppskrifter selges jo også digitalt nå, og jeg vil ikke tro at det er like viktig å tenke på sidetall som i en fysisk bok eller et hefte. Men jeg vet ikke

Det som er så fint med denne strikkesporten er jo det at det alltid er noen nye som oppdager den, og de siste årene har det jo vokst veldig. Og det vil jo samtidig si det at det alltid er nybegynnere der ute som blir klin forvirret av hva som skrives og menes i disse oppskriftene.

Ofte lurer folk på om de skal strikke 6 eller 12 pinner når det står «strikk 6 pinner rillestrikk».

Eller så er det umulig å forstå hvordan man finner midtmasken på et erme. Og mønsteret stemmer ikke på undersiden av ermet.

Masker og kantmasker som skal strikkes i rillestrikk.

Skal man egentlig felle to ganger etter hverandre på Nancykofta?

Strikk til arbeidet måler x-cm, Hvor måler man fra da?

Så min oppfordring er egentlig: bli litt flinkere til å presisere 🙂 Folk kan både overtenke og bli forvirret av formuleringene i oppskriftene, og kanskje de som gir ut oppskrifter burde skrevet hva som menes, i det minste?

Og til nybegynnere der ute: Stå på og spør der dere kan om det er noe dere lurer på!

Og her kommer min definisjon av problemstillingene jeg brukte ovenfor:

Strikk pinner med rillestrikk:

En rille er to pinner rett om du strikker frem og tilbake, eller en omgang rett og en omgang vrang om du strikker rundt. Skal du strikke x-pinner (evt omganger), så er det pinner, ikke riller. Det et fort gjort å tenke feil 🙂

Å finne midtmasken på et erme:

Strikker du et erme er skjøten mellom omgangene alltid på undersiden av ermet. Så når oppskriften sier at du skal finne midtmasken, vil det si den som er midt på oppå ermet. For å finne tallet enklest, tar du masketallet og deler på 2. Tallet du får er den midterste masken, men får du partall får du bestemme deg om det er på den ene eller andre siden som blir midtmasken.

Eks: Du har 32 masker. 32/2=16, så maske 16 (eller 17) er den midterste masken. Når du har funnet midtmasken, må du telle antallet masker du fikk til midtmasken mot høyre i mønsterrapporten, helt til du kommer til der omgangen starter. For å vise med bilder:

Slik ser mønsteret ut

Gul er altså midtmasken.

Si at du strikker med 32 masker, og du bestemmer deg for at maske nr 16 er den midterste. Da må du telle 16 masker mot høyre i mønsteret.

Da vil resultatet vise at maske nr 1 blir rød.

Som dette eksemplet også viser, vil ikke masketallet gå opp på undersiden av ermet, men jeg tenker slik at ingen jeg kjenner pleier å konstant gå med armene i været, og derfor er det helt greit at det ikke stemmer.

Masker og kantmasker som skal strikkes i rillestrikk:

Rillestrikk er jo som forklart over to pinner rett. Så skal du strikke masker og kantmasker i rillestrikk, så skal de rett og slett bare strikkes rett. Er det en kantmaske som skal strikkes i rille, så skal den første masken alltid strikkes rett. Så enkelt er det, faktisk! 🙂

Skal man felle to ganger etter hverandre på Nancykofta?

Her ser jeg mange stusser. Jeg har ikke strikket så mange kofter, men men mønsteret jeg har til Nancy, sier at jeg skal gjøre det. Og jeg syns det enkle med slike oppskrifter er at man bare trenger å gjøre, ikke tenke. Så ja, du skal felle to ganger etter hverandre 🙂 Sett gjerne maskemarkører per rapport, så er det også lettere å ha kontroll 🙂

Det syns ikke så godt at det er felt etter hverandre heller 🙂

Strikk til arbeidet måler x-cm. Hvor skal jeg måle fra?

Når det står arbeidet, så menes det hele 🙂 Altså fra oppleggskanten.

5 Comments

  1. Hei, og takk for god info om midtmaske på ermet. Jeg er helt ny på strikking så alt er ikke like naturlig å forstå.
    Lurer likevel på. Når jeg skal finne midtmasken av 65 masker (32) og rapporten er på 4… da blir det vanskelig igjen da?

  2. Hvor hva med når det står at man kun skal strikke de 10 midterste maskene, men UTEN å felle, hvordan i all verden foregår det?

    1. Sent svar, men hvis det gjelder når du skal sette ermene på bolen og du ikke skal felle kan du sette maskene på en tråd. Da syr du gjennom maskene med en garnrest og en tykkere nål og slipper de av pinnen. Nå hviler maskene på en tråd og vil ikke kunne rekkes opp. Når hullet skal lukkes til slutt kan du maske sammen under emene.

      Søk gjerne sett masker på en tråd og maske sammen under ermene på YouTube for å få en visuell forklaring

  3. Hei. Jeg strikker en baby jakke, nyfødt. Det er mønster 1 kast og 2 sammen frem og tilbake, rettside og vranside, med rundpinne. Ermene strikkes også frem og tilbake på samme måten. De skal settes inn på bolen, først forstykke, erme, bakstykke, erme, forstykke, og rundfelling. Problemet oppstod da jeg skulle strikke sammen ermene til bolen. Helt umulig å strikke. Jeg fikk ført erme maskene inn på rundpinnen, og begynte å strikke. Halvveis så låste det seg. Helt umulig å strikke( ermene skal man sy sammen til slutt). Hva gjør jeg feil?

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.